Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, în parteneriat cu SIVECO România, a derulat, începând cu data de 13 mai 2014, proiectul cu titlul „Creşterea calităţii ofertei educaţionale în învăţământul superior prin adaptarea şi îmbunătăţirea programelor de studii de licenţă” – POSDRU/156/1.2/G/141311, cofinanţat din Fondul Social European, Axa prioritară 1 „Educaţia şi formarea profesională în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere, în cadrul domeniului major de intervenţie 1.2 „Calitate în învăţământul superior”.
Proiectul lansat în data de 13 mai 2014 şi-a atins indicatorii şi obiectivul pentru care a fost realizat şi anume – creşterea calităţii ofertei educaţionale în învăţământul superior prin adaptarea şi îmbunătăţirea programelor de studii de licenţă în scopul corelării acestora cu cerinţele în continuă schimbare ale pieţei muncii.
Dintre cele mai semnificative rezultate ale proiectului derulat de USV cuantificăm: 1 portal de proiect realizat, administrat şi întreţinut pe toată perioada de implementare, 4 cursuri în format digital pilotate în cadrul ciclului de licenţă, 20 cadre didactice universitare instruite, 210 studenţi au participat în cadrul sesiunilor de pilotare şi au beneficiat de operaţiunile finanţate la nivelul instituţiilor de învăţământ superior.
În cadrul etapelor intermediare de implementare ale activităţilor proiectului au fost elaborate materiale didactice care asigură extinderea oportunităţilor de învăţare pentru studenţi pe baza curriculelor îmbunătăţite, prin corelarea cu cerinţele şi exigenţele pieţei muncii. S-a urmărit dezvoltarea şi finalizarea suportului de curs de formare pentru cadrele didactice universitare în vederea implementării programului de studii îmbunătăţit şi a pachetului educational, respectiv, a fost elaborat pachetul educaţional utilizat în cadrul procesului de pilotare a cursurilor îmbunătăţite cu ajutorul materialelor didactice şi a instrumentelor TIC (Tehnologia Informației și a Comunicațiilor) dezvoltate.
Pilotarea cursurilor îmbunătăţite cu ajutorul materialelor didactice şi a instrumentelor TIC prin intermediul participanţilor la programul de formare s-a desfăşurat sub îndrumarea şi coordonarea experţilor implicaţi în cadrul proiectului.
Astfel, membrii grupului ţintă, studenţi din ciclul de licenţă, au participat, în mai multe etape, la activităţile de pilotare a cursurilor în format clasic şi digital îmbunătăţite în cadrul proiectului beneficiind de instrumentele TIC dezvoltate.
Promovarea obiectivelor, activităţilor şi rezultatelor proiectului a fost realizată prin intermediul materialelor de informare şi promovare elaborate şi distribuite, cât și prin intermediul portalului de proiect (http://usvedu.ro) şi articolelor de presă care au fost publicate în presa scrisă națională. Au fost publicate 8 articole în presă și au fost elaborate şi distribute un număr de 500 broşuri, 400 pixuri şi bloc notes personalizate, 374 rucsacuri personalizate, 250 afişe, 230 stick-uri personalizate şi 132 mape în format A4.
SIVECO România, în calitate de partener în cadrul proiectului, a fost responsabil cu dezvoltarea portalului (http://usvedu.ro), destinat informării şi diseminării proiectului, prin care au fost accesate lecțiile digitale destinate formării grupului țintă al proiectului alcătuit din 210 studenți ce urmează cursurile programelor de licență în domeniile științe ale educației, științe economice și administrație publică, istorie şi geografie, inginerie alimentară precum și 20 persoane implicate în îmbunătățirea programelor de studii de licență.
Lecțiile digitale sunt bazate pe cele mai noi reglementări pedagogice și tehnologice internațională și reprezintă resurse valoroase în procesul de predare, învățare și evaluare. Acestea conțin simulări, exerciții practice, resurse video și audio, autoevaluări, ce ajută la captarea atenției și reținerea mai rapidă de informații.
De asemenea, specialiștii SIVECO România au participat în cadrul sesiunilor de instruire a 20 persoane implicate în îmbunătățirea programelor de studii de licență, în vederea utilizării eficiente a resurselor educaționale digitale furnizate în cadrul proiectului.
SIVECO România deține o vastă expertiză în domeniul educațional, implementând cu succes soluții de tip eLearning, atât în proiecte finanțate din fonduri europene, cât și în proiecte implementate pentru ministere ale educației din țări precum Emiratele Arabe Unite, Malta, Cipru, Maroc, Azerbaijan, Kazakhstan și Republica Moldova.
Perioada de implementare a proiectului a fost de 18 luni. Valoarea totală eligibilă a proiectului a fost estimată la 2.167.117,60 lei, din care AMPOSDRU prin OIPOSDRU MEN a acordat o finanţare nerambursabilă echivalentă cu 98% din această sumă.
Date de contact:
Manager de proiect: prof.univ.dr.ing. Alin Dan Potorac
Email: alin.potorac@usv.ro
Web: http://usvedu.ro
Adresa: Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Str. Universităţii
13, 720229, jud. Suceava, România